Место где су деца на првом месту!
Школа за будућност
Еко календар

Још догађаја…

Еко школа
Активи и тимови
Категорије вести
Архива вести

admin

Ученици IV разреда са наставницом енглеског језика Мајом Манић и својим учитељицама и учитељем, Лидијом Митић, Сузаном Панић, Маријом Ранчић и Мишом Јовановићем, обележили су 16.октобар, Светски дан хлеба. Наставница је у сарадњи са ученицима и професорима Млекарске школе у Пироту снимила видео презентацију о томе како се прави хлеб, и упознала ученике са таином, војничким хлебом. Иначе, један од најстаријих примерака хлеба чува се у нашем пиротском Музеју Понишавља. Затим су ученици на часу ликовног уз помоћ учитељица и учитеља цртали, правили, месили хлеб.

Зашто смо данас обележили Светски дан јабуке?

Јабука је једино воће које има свој дан. Колико је здрава и заслужила је. Свој дан, 20. октобар, је и добила како би се указало на значај који она има по људско здравље.

Било је то 1990. године.

Домовина јабуке је Азија а неки подаци показују да се ово воће гајило још у млађем каменом добу. Једна азијска држава и данас је највећи произвођач јабука. Реч је о Кини, где се произведе скоро свака друга јабука узгојена у свету.

Када је реч о нашој земљи, јабука је у Србији, после шљиве друга воћна врста по површинама на којима се гаји. На око 20.000 хектара, годишње роди близу 350.000 тона јабука а највеће површине под јабукама су у Суботици, Смедереву, Гроцкој, Чачку и Ариљу.

Јабука је богата влакнима, витамином Ц, калијумом, па штити срце и крвне судове, спречава таложење масти у јетри, регулише ниво холестерола у крви, смањује ризик од малигних обољења као што су рак дебелог црева, плућа, побољшава пробаву.

Плодови јабуке сазревају од раног лета до касне јесени. Зими се ово воће највише једе јер има мање других врста, а она сасвим добро подноси зиму. Њени биолошки активни састојци буду релативно стабилни и очувани чак и на температури од нула степени.Због етилена који јабуке испуштају, са њима не треба чувати друго воће и поврће осим ако се жели да оно што пре сазри.

Једна јабука је тешка око 200 г, тако да у килограму у просеку има пет комада. Када је о јабукама реч, Гинисова књига рекорда као најтежу измерену бележи јабуку од 1,8 килограма.

Иако доктори препоручују да се једе бар једна јабука дневно, код нас се ни тај минимум не поштује, будући да годишње у просеку поједемо по 14 килограма овог воћа.Многи воле да јабуке једу печене, а оне имају дупло мање витамина Ц него што су га имале у сировом стању.

У продуженом боравку ОШ „Свети Сава“, деца су поред редовних активности, обележили пригодном радионицом овај дан.

 

На данашњем Окружном такмичењу у стоном тенису у Димитровграду, а у организацији Савеза за школски спорт, наш ученик Михајло Лазаревић VII3 пласирао се на Републичко такмичење као појединац.
Вођа екипе је наставница Радмила Манчић.
Републичко такмичење је заказано за 29. октобар у Алексинцу.

Ученици другог разреда са учитељицом Горданом Златановић у Крупцу показали своју љубав према дрвећу кроз спектар различитих еко активности. У дворишту школе нова стабла заливали смо водом а стара стабла очистили тако што су одстранили суве гране. Ученици другог разреда своју љубав према дрвећу изразили су у креативној ликовној радионици “Срећно дрво” где су своје дрво израдили од природног материјала (зрневља, шаши, сламе, глине). Ко није имао материјал за израду он је цртао “Срећно дрво”. Ученици су своје радове изложили у учионици.
16. октобар – Светски дан хлеба, низом активности обележили су ученици III-2 одељења.
Ученици су читали разне текстове, говорили о историјској улози хлеба и процесу израде, о томе какоо хлеб стигне „од њиве до трпезе“.
На крају су својим цртежима приказали различите врсте хлеба.

Организација за храну и пољопривреду (FAO) сваке године 16. октобра обележава Светски дан хране. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Поводом Светског дана хране ученици I и III разреда у Извору су кроз разговор и игру научили зашто је потребно хранити се здраво. Ученици су правили пирамиду исхране која се састоји од шест различитих категорија намирница и које би требало да буду заступљене у исхрани сваки дан, израђивали маске и бојили цртеже воћа и поврћа.

Ученици одељења I-3 су у петак, 16. октобра 2020. године обележили Светски дан хране низом активности под заједничким називом „Живи здраво, храни се право“.
Циљ обележавања овог дана је информисање и формирање исправних ставова о важности здраве исхране код деце и младих.

На данашњем општинском такмичењу у стоном тенису за основне школе, а у организацији Савеза за школски спорт, наша школа је остварила следеће резултате:

Екипа девојчица, у саставу ученица одељења V1 Данице Цветковић и Саре Станковић, освојила је 2. место.
Екипа дечака коју чине Михајло Антић, Богдан Панић (VIII1) и Михајло Лазаревић (VII3) освојила је 3. место.

У појединачној конкуренцији Михајло Лазаревић ученик VII3 освојио је 1. место и пласирао се на окружно такмичење које ће бити одржано 20.10.2020. у Димитровграду.
Екипу је водила наставница Радмила Манчић.

Поводом Дечије недеље, ученици наше школе су насликали мурал, у дворишту школе, заједно са Милицом Лилић– наставницом Ликовне културе и са уметницама и професоркама Академије техничко-васпитачких струковних студија Драганом Драгутиновић и Бојаном Николић. Ученици који су сликали мурал су: Мартин Симоновић VI1, Огњен Каменовић VI1, Матеја Ћирић VI2, Екатерина Јанковић VI2, Анђелија Голубовић VI3, Сара Милошевић VI3, Ирина Видановић VI3, Јован Митровић VII3, Саша Петровић VII4, Милица Мадић VII4, Нада Ћирић VII4 и Лазар Миловић VIII1. Мурал је насликан по мотивима дечијих цртежа и скица.

У оквиру Дечје недеље под слоганом ,,Подељена срећа два пута је већа“, у четвртак, 8.октобра, у ,,Дану успешних спортиста“, деца млађих разреда примила су у своја одељења најуспешније спортисте школе ,,Свети Сава“. Звецкале су и сијале медаље најбољих спортиста, освајача златних, сребрних и бронзаних медаља у џудоу, кик боксу, боксу, гимнастици, сноуборду, фудбалу, кросу, балету…

Ово је био позив и подстрек осталој деци да се окрену здравом животу, спорту, да буду успешни и истрајни у ономе што воле.Међу најбољим спортистима су Дина Панић, носилац више од 30 медаља, претежно златних, Огњен Антић, првак Србије у кикбоксу, Вук Манић, други на светском првенству, Кристина Ранђеловић која је освојила је десетак медаља на кросевима, Неда Танчић, носилац више пехара и медаља у скијању и Лара Станишић, успешна гимнастичарка.
Продужени боравак
РТС – распоред
Моја школа
Мој есДневник

Погледајте

Упутство за приступање порталу Мој ЕСДневник погледајте ОВДЕ

Е-пријава првака


ПРИЈАВИТЕ ПРВАКА


Детаљније о упису погледајте ОВДЕ

ес Дневник
365 Office Education
Пројекти школе
Распоред звона

Преподне

 1. час  08:00 – 08:45
 2. час  08:50 – 09:35
 3. час  09:50 – 10:35
 4. час  10:50 – 11:35
 5. час  11:40 – 12:25
 6. час  12:30 – 13:15

Пoподне

 1. час  13:30 – 14:15
 2. час  14:20 – 15:05
 3. час  15:20 – 16:05
 4. час  16:20 – 17:05
 5. час  17:10 – 17:55
 6. час  18:00 – 18:45
Пратите нас

  

Школски календар


Такмичења


Мала матура