Место где су деца на првом месту!
Школа за будућност
Еко календар

Још догађаја…

Еко школа
Активи и тимови
Категорије вести
Архива вести

Еко школа

Јуче 14. септембра 2019. године, наша школа се придружила Републичкој акцији коју организује Планинарски савез Србије уз помоћ планинарских друштава и клубова и обележила Дане пешачења, пешачком туром у склопу јесењег излета на Дивљанама. Учествовали су ученици старијих разреда, а посећено је и Дивљанско језеро. Децу је водио наставник физичког васпитања Бојан Митровић.

Светски дан заштите животне средине су обележили ученици II-1 са циљем да и они скрену пажњу на бројне еколошке проблеме. Потребу очувања животне средине су показали и тиме што су цртали на папирима које су сами рециклирали.

У ОШ ,,Свети Сава“ одржана је традиционална изложба макета које су ученици II и IV разреда израдили на часовима верске наставе током године. Сви радови израђени су од рециклираног материјала, а две макете су делом израђене и од слаткиша.

Мали ,,Светосавци“ су још једном подсетили јавност колики је значај рециклаже отпада за очување природе и планете Земље и скренули пажњу јавности на многобројне еколошке проблеме. Сви учесници добили су похвалнице од школе за предан рад на очувању животне средине и подизању еколошке свести.

ЈКП ,,Регионална депонија Пирот“ расписала је наградни литерарни конкурс за све основне школе и предшколске установе. Тема конкурса за млађе разреде била је „МАЛИ ЕКОЛОГ, ВЕЛИКА ПЛАНЕТА“ а за старије разреде „БЕЗ ОТРОВА И СМЕЋА, ЗДРАВЉА ПУНА ВРЕЋА“. Велики број ученика учествовао је и послао квалитетне радове.

Прву награду на овом конкурсу освојио је ученик III-1 одељења ИЛИЈА СТОЈИЧИЋ са ментором учитељицом Иреном Манчић.
Добитник специјалне награде за учешће на конкурсу је ученик I-1 одељења ВУК ВЛАТКОВИЋ. Његов ментор је учитељ Љубиша Ђорић.

Ученици одељења III-1 и I-1 присуствовали су додели награда и навијали за своје другаре.

 Ученици V-1 одељења, 22.5. обележили су Дан биодиверзитета. Ученици су саслушали презентацију на којој су се упознали са термином биодиверзитета, разноврсношћу живих бића у непосредном окружењу и са поступцима који доводе до унуштавања биолошке разоврсности. Други део часа био је посвећен цртњу порука које би указале шта је то што доводи до уништавања биодиверзитета.

Данас је одељење IV-3 обележило Дан паркова одласком у парк код Калеа. Именовали смо врсте дрвећа и цвећа. Разговарали смо о том посебном еко систему и сетили се да су ђаци још 1914. имали заклетву о чувању паркова.

Oбележавањe Светског дана биодиверзитета – Ученици одељења III-3 са учитељицом Биљаном Панић придружили су се грађанима света у обележавању 22. маја – Светског дана биодиверзитета низом различитих активности под слоганом ,,Наш биодиверзитет, наша храна, наше здравље“. Циљ обележавања овог еколошког датума је подизање свести и повећање разумевања значаја биолошке разноврсности живог света на земљи и значај његовог очувања.

На часовима ликовне културе у Крупцу, деца су, заједно са наставницом Милицом Лилић, учествовала у изради зидне инсталације од лишћа, поводом обележавања Дана биодиверзитета. За израду лишћа коришћени су стари папири, па су деца на тај начин рециклирала папир и освежила ходник школе. Деци се радионица допала, у плану је израда разних животиња од папира и других материјала за рециклажу.

Светски дан биодиверзитета обележава се сваке године 22. маја, са циљем да се подигне свест о значају очувања животне средине и важности заштите угрожених биљних и животињских врста.

Ученици одељења II-3 су га обележили низом активности кроз пројектни дан. На часу енглеског језика, заједно са наставницом Наташом Ћирић и учитељицом Маријом Ранчић, погледали су филм о ретким и угроженим биљкама и животињама. Гледајући презентацију о биљкама и животињама које „нестају“, разговарали смо о опасности која прети планети ако човек не учини нешто да се очува биљни и животињски свет. Деца су са великим интересовањем питала и одговарала на наша питања. Иако су мали, разумели су шта значи да у свету годишње нестане 27 000 врста или 74 врсте дневно. Одабрали смо две врсте дивљих најугроженијих животиња и читали о њима занимљивости на српском и енглеском језику.
Друга два часа имали смо активност у којој су деца на папирима, које су претходне недеље рециклирали, цртали омиљену животињу или биљку. Деца су била одушевљена тиме што рециклирани папир опет може да се употреби и задовољна оним што су добила. Направили смо изложбу радова и свако је по нешто рекао о животињи или биљци коју је нацртао.

На крају дана, на часу Света око нас, направили смо пано од цртежа на рециклираном папиру и јасно истакли поруке да СВИ ТРЕБА ДА ПОВЕДЕМО МАЛО ВИШЕ РАЧУНА О ЖИВОМ СВЕТУ И НЕ ДОЗВОЛИМО ДА НЕСТАНЕ.

У циљу подизања јавне свести и повећања разумевања значаја очувања биолошке разноврсности, Уједињене нације су прогласиле 22. мај датумом међународног Дана биодиверзитета.

Тим поводом су ученици одељења III–4 са својом учитељицом Данијелом Илић реализовали радионицу о заштити биодиверзитета. Ученици су израдили пано са поруком:

ВЕТАР НОСИ ДЕЧЈИ ГЛАС : ЧУВАЈТЕ ПЛАНЕТУ ЗА НАС!




Припремна настава

Мој есДневник

Погледајте

Упутство за приступање порталу Мој ЕСДневник погледајте ОВДЕ

Е-пријава првака


ПРИЈАВИТЕ ПРВАКА


Детаљније о упису погледајте ОВДЕ

Продужени боравак
ес Дневник
365 Office Education
Пројекти школе
Распоред звона

Преподне

 1. час  08:00 – 08:45
 2. час  08:50 – 09:35
 3. час  09:50 – 10:35
 4. час  10:50 – 11:35
 5. час  11:40 – 12:25
 6. час  12:30 – 13:15

Пoподне

 1. час  13:30 – 14:15
 2. час  14:20 – 15:05
 3. час  15:20 – 16:05
 4. час  16:20 – 17:05
 5. час  17:10 – 17:55
 6. час  18:00 – 18:45
Пратите нас

  

Школски календар


Такмичења


Мала матура