Место где су деца на првом месту!
Школа за будућност
Еко календар

Још догађаја…

Еко школа
Активи и тимови
Категорије вести
Архива вести

Еко школа

Када оставиш траг љубазности за собом, тим путем се увек можеш вратити

Светски дан љубазности​ је 13. новембра обележен и у нашој школи. У одељењу IV2 учитељица Снежана Гогић и вероучитељица Бранкица Видојевић са децом су обележиле овај дан, пишући поруке друговима и другарицама из одељења користећи лепе речи. Час је протекао прво разговором о самом дану и лепим речима, а потом су ученици након написаних порука једни другима поклонили честитке које су правили у облику срца.
Избећи ружне, а научити лепе речи је вештина, зато је осим знања јако важна и примена је заједничка порука са овог часа. Сви су срећнији када некоме улепшају дан, зато лепе речи треба свакодневно да користимо.
И у одељењима IV1 и​ IV3 ученици су на часу верске наставе обележили овај дан, Сви су уживали уз песму „Шта је љубав“. Кроз спектар различитих активности, ученици су показали љубав и љубазност.

Најбоље се учи када се знање из књига и учионице споји са практичном применом на терену. Ученици издвојених одељења из Великог Села и Великог Јовановца су посетом Метеоролошкој станици Димитровград обележили Светски дан климатских промена. Са начином рада станице, децу је упознао љубазни домаћин Зоран Бојчев и показао им све мерне инструменте којима се мери температура земље и ваздуха, влажност, количина падавина, ваздушни притисак и јачина ветра. Кроз замишљено путовање у протекле године, ученици су помоћу статистичких података видели како се мења клима.Разговором и дискусијом дошли су до закључка шта све утиче на климатске промене и шта свако од нас мозе да уради да не дође до негативних промена. Након занимљиве посете станици, ученици су са својим учитељима обишли и издвојено одељење Основне школе ,, Христо Ботев“ у Жељуши.

Поруком ,,Чист ваздух = живот“ , ученици III разреда у Крупцу, обележили су Светски дан чистог ваздуха. Одгледали су поучни филм о немару одраслих и загађивању ваздуха и о важности чистог ваздуха за наше здравље. Нашли су згодно место у школском дворишту и засадили борове,а они су благородни, па ће кисеоником да нас награде.

Уживали су у вожњи бициклима и ролерима и позвали одрасле да аутомобиле замене еколошким превозним средствима. Деца су забринута и вичу на сав глас: ,,Хоћемо чист ваздух, мислите и на нас!“

Ученици млађих разреда Еко школе „Свети Сава“ учествовали су данас у едукативној радионици у Конференцијској сали школе. Радионицу са темом „Енергетска ефикасност“ водио је наставник географије Жељко Ђорђевић, а ученици су стекли нова знања о рационалном коришћењу електричне енергије. Активно су учествовали у раду износећи своје идеје и предлоге о eнергетској ефикасности, а циљ едукације био је управо тај да постану свесни своје улоге у очувању и заштити животне средине и да се одговорно опходе према ресурсима Планете.

У петак 18.10.2019. године одељење IV-2 је обележило Светски дан јабука.

У оквиру недеље посвећене хлебу и качкаваљу, деца другог разреда са својим учитељима Љубишом, Нинославом и Наташом, посетила су данас Млекарску школу. Видела су како се праве јогурт, сир, качкаваљ. Пробали су ове производе као и колаче у пекари школе. Деца су видела како се меси славаки колач, хлеб, колачи у пекари Млекарске школе. Свој доживљај употпунила су игром у Балон сали. Ово је уједно и упознавање са занимањима људи и сарадња са родитељима. Кроз ову причу провела нас је мајка девојчице Мие, нашег ђака 2.разреда. Хвала мама Драгани и осталима који су нас срдачно дочекали!

20.октобар – Светски дан јабука, обележили су ученици другог и четвртог разреда са својом учитељицом Маринелом Ђорђевић у Извору. Данас је краљица воћа имала част да испуни дивним мирисом наше школске одаје. Ученици су уз моју малу помоћ направили воћну посластицу – колач од јабука. Колач се хладио, а ми смо разговарали о овом много важном воћу, из више разлога. Деца су схватила да је пожељно јабуку уврстити у свакодневној исхрани, зато што лековито утиче на наш организам. Богата је витаминима Ц, А, Е, Б1, Б2, Б6, бета каротеном, магнезијумом, гвожђем и тд. Јабука јача имунитет, штити од прехлада, вируса, бактерија, негује и ,,пере“ зубе, добра је за стомак, регулише пробаву, анемију, нервозу, чисти крвне судове и тд. Зато су људи и смислили лепу изреку о овом воћу: ,,ЈЕДНА ЈАБУКА НА ДАН, ЛЕКАР ИЗ КУЋЕ ВАН!“ Касније су деца на креативан начин правила јабуке од папира и пена и украсила Еко пано! На крају дана послужили смо се колачем који смо сами направили, али и колачима и питама које су послале маме. Деца су срећна и задовољна са јабуком у руци отишла кући, грицкајући овај сочни, румени плод.

Годишња конференција Еко школа одржана је 18. и 19. октобра 2019. године на Златибору. Представници наше школе – директор Марјан Ранчић и координатори Еко школе Жељко Ђорђевић и Ирена Манчић – били су учесници конференције. Том приликом је представљен Концепт одрживог развоја и Модел циркуларне економије на примерима из праксе других Еко школа, а наши представници су прикупили значајне идеје и предлоге како би унапредили рад и организацију Еко школе „Свети Сава“.

16. октобар- Светски дан хлеба обележили су ученици четвртог разреда у Крупцу. Хлеб- основна животна намирница. Човекова телесна и духовна храна. Симбол и извор живота. Хлеб има посебно место у српској култури и традицији. Користи се у многим обредима и обичајима везаним за рођење детета, женидбу или удају, кућну и сеоску славу… У Србији дочекати некога хлебом и сољу симбол је добродошлице.

Низом активности обележили смо овај еко дан. Читали смо текстове, стихове, разне Библијске и класичне приче. Говорили смо о историјској улози хлеба и технолошком процесу израде. О пекарској опреми, о врстама хлеба као и о томе како хлеб стигне ,,од њиве до трпезе“.

За крај смо оставили оно најслађе. Дегустирали смо разне врсте домаћег хлеба, уз поруку да хлеб не треба бацати и да док је хлеба неће бити глади.

Деца другог разреда, са својим учитељима, обележила су Дан пешачења шетњом до парка Кале и Момчиловог града. Уживала су у лепом октобарском сунцу, игри и знаменитостима Момчиловог градића.
Припремна настава

Мој есДневник

Погледајте

Упутство за приступање порталу Мој ЕСДневник погледајте ОВДЕ

Е-пријава првака


ПРИЈАВИТЕ ПРВАКА


Детаљније о упису погледајте ОВДЕ

Продужени боравак
ес Дневник
365 Office Education
Пројекти школе
Распоред звона

Преподне

 1. час  08:00 – 08:45
 2. час  08:50 – 09:35
 3. час  09:50 – 10:35
 4. час  10:50 – 11:35
 5. час  11:40 – 12:25
 6. час  12:30 – 13:15

Пoподне

 1. час  13:30 – 14:15
 2. час  14:20 – 15:05
 3. час  15:20 – 16:05
 4. час  16:20 – 17:05
 5. час  17:10 – 17:55
 6. час  18:00 – 18:45
Пратите нас

  

Школски календар


Такмичења


Мала матура