Место где су деца на првом месту!
Школа за будућност
Еко календар

Још догађаја…

Еко школа
Активи и тимови
Категорије вести
Архива вести

Еко школа

Ученици IV разреда са наставницом енглеског језика Мајом Манић и својим учитељицама и учитељем, Лидијом Митић, Сузаном Панић, Маријом Ранчић и Мишом Јовановићем, обележили су 16.октобар, Светски дан хлеба. Наставница је у сарадњи са ученицима и професорима Млекарске школе у Пироту снимила видео презентацију о томе како се прави хлеб, и упознала ученике са таином, војничким хлебом. Иначе, један од најстаријих примерака хлеба чува се у нашем пиротском Музеју Понишавља. Затим су ученици на часу ликовног уз помоћ учитељица и учитеља цртали, правили, месили хлеб.

Зашто смо данас обележили Светски дан јабуке?

Јабука је једино воће које има свој дан. Колико је здрава и заслужила је. Свој дан, 20. октобар, је и добила како би се указало на значај који она има по људско здравље.

Било је то 1990. године.

Домовина јабуке је Азија а неки подаци показују да се ово воће гајило још у млађем каменом добу. Једна азијска држава и данас је највећи произвођач јабука. Реч је о Кини, где се произведе скоро свака друга јабука узгојена у свету.

Када је реч о нашој земљи, јабука је у Србији, после шљиве друга воћна врста по површинама на којима се гаји. На око 20.000 хектара, годишње роди близу 350.000 тона јабука а највеће површине под јабукама су у Суботици, Смедереву, Гроцкој, Чачку и Ариљу.

Јабука је богата влакнима, витамином Ц, калијумом, па штити срце и крвне судове, спречава таложење масти у јетри, регулише ниво холестерола у крви, смањује ризик од малигних обољења као што су рак дебелог црева, плућа, побољшава пробаву.

Плодови јабуке сазревају од раног лета до касне јесени. Зими се ово воће највише једе јер има мање других врста, а она сасвим добро подноси зиму. Њени биолошки активни састојци буду релативно стабилни и очувани чак и на температури од нула степени.Због етилена који јабуке испуштају, са њима не треба чувати друго воће и поврће осим ако се жели да оно што пре сазри.

Једна јабука је тешка око 200 г, тако да у килограму у просеку има пет комада. Када је о јабукама реч, Гинисова књига рекорда као најтежу измерену бележи јабуку од 1,8 килограма.

Иако доктори препоручују да се једе бар једна јабука дневно, код нас се ни тај минимум не поштује, будући да годишње у просеку поједемо по 14 килограма овог воћа.Многи воле да јабуке једу печене, а оне имају дупло мање витамина Ц него што су га имале у сировом стању.

У продуженом боравку ОШ „Свети Сава“, деца су поред редовних активности, обележили пригодном радионицом овај дан.

 

Ученици другог разреда са учитељицом Горданом Златановић у Крупцу показали своју љубав према дрвећу кроз спектар различитих еко активности. У дворишту школе нова стабла заливали смо водом а стара стабла очистили тако што су одстранили суве гране. Ученици другог разреда своју љубав према дрвећу изразили су у креативној ликовној радионици “Срећно дрво” где су своје дрво израдили од природног материјала (зрневља, шаши, сламе, глине). Ко није имао материјал за израду он је цртао “Срећно дрво”. Ученици су своје радове изложили у учионици.
16. октобар – Светски дан хлеба, низом активности обележили су ученици III-2 одељења.
Ученици су читали разне текстове, говорили о историјској улози хлеба и процесу израде, о томе какоо хлеб стигне „од њиве до трпезе“.
На крају су својим цртежима приказали различите врсте хлеба.

Организација за храну и пољопривреду (FAO) сваке године 16. октобра обележава Светски дан хране. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Поводом Светског дана хране ученици I и III разреда у Извору су кроз разговор и игру научили зашто је потребно хранити се здраво. Ученици су правили пирамиду исхране која се састоји од шест различитих категорија намирница и које би требало да буду заступљене у исхрани сваки дан, израђивали маске и бојили цртеже воћа и поврћа.

Ученици одељења I-3 су у петак, 16. октобра 2020. године обележили Светски дан хране низом активности под заједничким називом „Живи здраво, храни се право“.
Циљ обележавања овог дана је информисање и формирање исправних ставова о важности здраве исхране код деце и младих.

У одељењу I-4 је Еко радионица почела стиховима:

„Из земље се биљке вију,
на сунцу нам оне зрију.
Драго Сунце, Земљо драга,
ХВАЛА вам за сва ваша блага.“

Ове речи су децу подстакла на размишљање те су активно учествовала у разговору о томе каква блага нам дарује наша мила планета Земља. Гледали смо слике плодова воћа, поврћа и житарица и говорили о њиховом великом значају за људску исхрану и здравље. Важну улогу имају у дечјем одрастању и да их треба јести свакодневно. Ученици су бојили слике са плодовима, а потом су од плодова воћа и поврћа правили разне фигуре. На крају смо направили малу изложбу и уживали у резултатима. Као награду деца су са осмехом на лицу у сласт појела понеку воћкицу.

Животиње су део нашег окружења. Оне утичу на наш живот, од њих можемо много тога корисног да научимо. Прво што бисмо могли да научимо то је шта је љубав…Пас је највернији човеков пријатељ…он нас воли и не тражи плату за своју љубав…пожртвован је и живот би дао да спаси оног кога воли…
Какви смо ми према животињама? Да ли увек прилазимо са пажњом, да ли пружамо руку да помилујемо маче које се нада да то учинимо, или у моменту кад смо љути одгурнемо далеко од себе мало и недужно створење које тражи љубав…
Данас треба много посветити пажњу томе да схватимо колико животиње имају значаја за нас, колико користи имамо од њих и како треба да се понашамо према њима… У свету је установљен данашњи дан само за њих, управо и из тог разлога, да им посветимо пажњу, да научимо да треба да мењамо наш однос према њима. И зато, зими обратимо пажњу на промрзле врапчиће, бацимо им мрвице, нахранимо гладне животињице, помогнимо им када им треба помоћ…
Данас смо из дечјих часописа проналазили занимљиве текстове о животињама, читали, лепили на хамеру, правили плакат о заштити животиња…Био је то радостан посао пун задовољства…
Светски дан заштите животиња, обележава се сваке године 4. октобра. Удружења за заштиту животиња глобално обележавају тај дан како би повећале свест о проблемима животиња и подстакле на размишљање о томе како се односимо према животињама.
Поводом Светског дана заштите животиња, ученици II и IV разреда из Извора имали су задатак да прикупе текстове и различите сличице дивљих и домаћих животиња. Након разговора о угроженим врстама животиња, као и о томе шта свако од нас може да предузме да заштити животиње и помогне им, одиграног квиза знања о животињама, ученици су израђивали маске и бојили цртеже животиња.
Дана 17.09. ученици одељења VIII-1 су са својим одељењским старешином обележили еко дан ОЧИСТИМО СВЕТ.
Тог дана су се организовали и очистили парк у Тијабари преко пута наше школе.
Продужени боравак
РТС – распоред
Моја школа
Мој есДневник

Погледајте

Упутство за приступање порталу Мој ЕСДневник погледајте ОВДЕ

Е-пријава првака


ПРИЈАВИТЕ ПРВАКА


Детаљније о упису погледајте ОВДЕ

ес Дневник
365 Office Education
Пројекти школе
Распоред звона

Преподне

 1. час  08:00 – 08:45
 2. час  08:50 – 09:35
 3. час  09:50 – 10:35
 4. час  10:50 – 11:35
 5. час  11:40 – 12:25
 6. час  12:30 – 13:15

Пoподне

 1. час  13:30 – 14:15
 2. час  14:20 – 15:05
 3. час  15:20 – 16:05
 4. час  16:20 – 17:05
 5. час  17:10 – 17:55
 6. час  18:00 – 18:45
Пратите нас

  

Школски календар


Такмичења


Мала матура