Место где су деца на првом месту!
Школа за будућност
Еко календар

Још догађаја…

Еко школа
Активи и тимови
Категорије вести
Архива вести

Еко школа

Ученици и наставници ОШ ,,Свети Сава“ обележили су 5. март, Светски дан енергетске ефикасности, низом активности. Најпре су ученици на часовима ликовне културе израђивали цртеже који приказују њихов доживљај енергетске ефикасности, а затим су међу радовима одабрани најбољи и ти цртежи су изложени у просторијама ЈКП Градска топлана Пирот. Ученици 4. разреда су затим посетили Градску топлану. Директор топлане и представници локалне самоуправе говорили су о раду предузећа и енергентима, а ученици су добили прилику да обиђу постројења. Водила се дискусија о томе колико су школе у Пироту енергетски ефикасне и ученици су давали предлоге за побољшање тренутног стања. На крају дружења домаћини су гостима уручили поклоне – захвалнице, привеске, хемијске оловке и друштвену игру „Играј за енергију“, како би ученици и код куће наставили да мисле о енергетској ефикасности, а притом се лепо забаве. #EnergetskaEfikasnost #EPS #EcoSchoolsSerbia

Ученици одељења III-2 обележили су Дан безбедног интернета. Презентацију о томе одржала им је наставница информатике Сузана Манић.

Током часа ученици су усвајали нова знања кроз дискусију, постављали питања и преносили своја искуства и сазнања. Тема им је била интересантна и несумњиво јако едукативна.

У петак, 10.01.2020.год. ученици одељења III-3 су са својом учитељицом Маријом Ранчић обележили СВЕТСКИ ДАН СМЕХА. Кроз игру, шале и плес и уз искрени дечји осмех послали су поруку свима „Смејте се, смех је најбољи лек!

Данас су ученици I-2 одељења са својом учитељицом Милицом Манић весело, шалом и звонким дечјим смехом обележили 10. јануар Светски дан смеха.

Тако су потврдили тачност крилатице ,,Смех је најбољи лек“, са којом је Индијац Мадан Катаира 1998. године утемељио Светски дан смеха, који се слави два пута годишње, 10. јануара и 2. маја. Циљ је да подстакне људе да се што више смеју јер ће се осећати боље, смањити бриге и стрес.

Обојене флајере са поруком: ,,Смеј се и улепшај свет и себи и другима“ поделили су друговима и запосленима у школи.

Након оснивања Светске организације, Генерална скупштина УН је 11. децембра 1946. године основала организацију за помоћ деци –УНИЦЕФ. Ради се о водећој светској организацији која се брине о деци, њиховим правима и животним потребама. Делује на основу Конвенције УН о правима детета, а његова основна улога је да у сарадњи са владама и цивилним сектором помаже у промоцији, заштити и остваривању права деце. Основна идеја водиља активности коју спроводи садржана је у идеји да „човечанство дугује деци најбоље што има“. Првобитна идеја за његово оснивање била је помоћ деци Европе након завршеног Другог светског рата, а након Европе, УНИЦЕФ је усмерио помоћ и на друге делове света како би помогао деци у Африци, Азији и Јужној Америци. Иначе, УНИЦЕФ пружа две врсте помоћи: хитну помоћ приликом природних катастрофа и оружаних сукоба као и развојно-дугорочну помоћ која плански предвиђа системске промене како у институцијама тако и у понашању за добробит деце. Финансира се у целости добровољним прилозима влада и фондација, као и фирми и грађана.

Данас су ученици 6-1,2 на часу српског језика и књижевности обележили Дан УНИЦЕФ-а, путем презентације сазнали када је основана и чиме се бави ова организација, као и неке замиљивости о УНИЦЕФУ-у. Потом су преко YouTube канала ,,УНИЦЕФ Србија“ погледали анимирани видео ,,Деца и интернет“: о заштити личних података, лепом понашању на интернету, сарадњи родитеља и деце у коришћењу интернета, као и о опасностима од предатора на интернету.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3. децембра сваке године са циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Међународни дан особа са инвелидитетом прилика је да покажемо степен демократичности друштва и нашег односа према угроженим групама и људским правима. Од оних архитектонских, важније је да срушимо баријере у нашој свести.

Овај дан је код нас обележен низом активности заједничког пројекта наше школе и Удружење за помоћ МНРЛ којима се приказује неопходност да се особе са инвалидитетом укључе у социјални и економски живот у Србији у што већој мери, баш због тога што је њихов тренутни положај у нашој држави врло тежак. У реализацији овог пројекта и обележевању међународног дана особа са инвалидитетом учествовали су ученици 1, 5, 6 и 7 уз менторство наставнице Бојане Манић и учитељице Весне Лазић.

Ученици 1.разреда су направили ланац пријатељства којим су представили различитост свих нас и везе које нас спајају. Симболични ланац су однели у Удружење МНРЛ и заједно са новим друговима украсили просторије боравка.

Ученици 5. разреда су, поред радионица у школи, снимили филм о њиховим ставовима у вези особа са иналидитетом који су изграђени током петогодишње сатрадње са полазницима Удружења МНРЛ.

Ученици 6. и 7. разреда су озбиљно проучили све аспекте положаја особа са инвалидитетом у данашњем друштву кроз пројектне активности.

У петак. 29. 11. ученици одељења I-1 са својом учитељицом Весном Лазић обележили су Европску недељу рециклаже.

Обележавањем дана рециклаже тежимо промени свести људи и тако утичемо да видимо рециклажни материјал као сировину, а не као отпад. Подизање еколошке свести полазећи од најмлађих ученика истичемо најбољи пример како се треба понашати према животној средини. Навике и однос према природи одгајани од почетка школовања и вежбањем у породици су трајни. Да би смо живели у здравијем и чистијем окружењу, свако од нас треба да да допринос заштити животне средине. У складу са циљевима и програмом еко школе организоване едукативне радионице помогле су да деца науче зашто је важно рециклирати и да се мотивишу на еко активизам.

У рециклажу спада све што може поново да се искористи а да се не баци. Поведени том идејом треба да се трудимо да што мање бацамо и да што више рециклирамо. Рециклажа укључује сакупљање, издвајање, прераду и израду нових производа из искоришћених ствари или материјала. Веома је важно најпре одвојити отпад према врстама отпадака. Инспирисани да од употребљене амбалаже направимо нешто ново, смањимо смеће, сачувамо природу и успут уштедимо новац, издвојили смо неколико одличних идеја за рециклажу пластичних флаша.

Презентацијом о рециклажи, гледањем едукативних филмова, практичним одвајањем и разврстанањем отпада као и рециклирањем искоришћене пластичне амбалаже и папира научено и виђено малени ђаци су применили и настало је од старог – ново: лепезе и касице.

Деци прија могућност да уче и да бригу о планети узму у своје руке.

У среду, 27.11.2019. год. одржана је еко-радионица са ученицима 3. разреда. Тема радионице била је „Рециклажа лименки“. Деца су најпре активно учествовала у разговору о важности рециклирања, а затим су се кроз презентацију упознали са поступком настајања и рециклирања лименки које скоро свакодневно користимо. Посебно их је заинтересовала прича о Сао Паолу, највећем граду Бразила, који је познат по рудницима боксита и огромној депонији лименки величине 13 фудбалских терена која је данас очишћена, а у плану је изградња паркова на том простору.

Радионица је имала за циљ да деца прихвате чињеницу да отпад од лименки може бити велики загађивач ,али да се одлагањем и рециклажом може много уштедети и допринети очувању здраве животне средине.
Реализатори радионице: учитељи трећег разреда.

Када оставиш траг љубазности за собом, тим путем се увек можеш вратити

Светски дан љубазности​ је 13. новембра обележен и у нашој школи. У одељењу IV2 учитељица Снежана Гогић и вероучитељица Бранкица Видојевић са децом су обележиле овај дан, пишући поруке друговима и другарицама из одељења користећи лепе речи. Час је протекао прво разговором о самом дану и лепим речима, а потом су ученици након написаних порука једни другима поклонили честитке које су правили у облику срца.
Избећи ружне, а научити лепе речи је вештина, зато је осим знања јако важна и примена је заједничка порука са овог часа. Сви су срећнији када некоме улепшају дан, зато лепе речи треба свакодневно да користимо.
И у одељењима IV1 и​ IV3 ученици су на часу верске наставе обележили овај дан, Сви су уживали уз песму „Шта је љубав“. Кроз спектар различитих активности, ученици су показали љубав и љубазност.

Најбоље се учи када се знање из књига и учионице споји са практичном применом на терену. Ученици издвојених одељења из Великог Села и Великог Јовановца су посетом Метеоролошкој станици Димитровград обележили Светски дан климатских промена. Са начином рада станице, децу је упознао љубазни домаћин Зоран Бојчев и показао им све мерне инструменте којима се мери температура земље и ваздуха, влажност, количина падавина, ваздушни притисак и јачина ветра. Кроз замишљено путовање у протекле године, ученици су помоћу статистичких података видели како се мења клима.Разговором и дискусијом дошли су до закључка шта све утиче на климатске промене и шта свако од нас мозе да уради да не дође до негативних промена. Након занимљиве посете станици, ученици су са својим учитељима обишли и издвојено одељење Основне школе ,, Христо Ботев“ у Жељуши.
Е-пријава првака


ПРИЈАВИТЕ ПРВАКА


Детаљније о упису погледајте ОВДЕ

РТС – распоред
Моја школа
Мој есДневник

Погледајте

Упутство за приступање порталу Мој ЕСДневник погледајте ОВДЕ

Продужени боравак
ес Дневник
365 Office Education
Пројекти школе
Распоред звона

Преподне

 1. час  08:00 – 08:45
 2. час  08:50 – 09:35
 3. час  09:50 – 10:35
 4. час  10:50 – 11:35
 5. час  11:40 – 12:25
 6. час  12:30 – 13:15

Пoподне

 1. час  13:30 – 14:15
 2. час  14:20 – 15:05
 3. час  15:20 – 16:05
 4. час  16:20 – 17:05
 5. час  17:10 – 17:55
 6. час  18:00 – 18:45
Пратите нас

  

Школски календар


Такмичења


Мала матура