16. септембар – Међународни дан озонског омотача под слоганом „Ако те штити, чувај га!“.

ozon00OШ “Свети Сава“ наставља са активностима везаним за Еко-школу у оквиру пројекта Вип екомотивација.

У ОШ ,, Свети Сава“, данас се обележaвa Међународни дан озонског омотача под слоганом „Ако те штити, чувај га!“.

Повод је обележавање овог датума је Монтреалски протокол (потписан 16. септембра 1994. године ) којим су предвиђене активности које би омогућиле заштиту и очување озонског омотача.

Ученици су у зависности од узраста били ангажовани на различитим активностима.


Учитељица Марија Николић је за ученике нижих разреда припремила анимирани филм о Озију и направили су пано који ће бити у холу школе и свакодневно их подсећати на важност очувања озонског омотача. Кроз разговор им је објашњено како да се заштите од штетних ефеката Сунца и како могу да допринесу заштити озонског омотача куповином дезодоранса са ознаком пријатељ озона. У пригодним мајицама са занимљивим порукама ученици 3.разреда прошетали су ходницима школе. Након тога су писали еко поруке на балоне које су заједнички украшавали и добили задатак да са родитељима за време викенда пусте у ваздух како би указали на опасности које произилазе из наших поступака којима уништавамо озонски омотач.


Ученици 6. разреда су на часовима српског језика са наставницом Борком Станисављевић ангажовани у радионицама. Као евулацију стечених знања направили су плакате о заштити озонског омотача. Направљени плакати су постављени у холу школе. У холу школе ученици 7. разреда, заједно са наставницом биологије Виолетом Поповић су поставили пано о озону, озонском омотачу и озонским рупама, са циљем да објасне све појмове који су везани за ову тему. Ученици су у току дана написали поруке у којима говоре о томе шта они раде да би очували озонски омотач.


Циљ свих ових активности је у потпуности реализован јер је ученицима скренута пажња о озонском омотачу и начину на који деца као мали појединци могу да га заштите.