ЕКОЛАЖ – пројектни дан у оквиру програма рада ,,Еко-школе“

Свечаност поводом приступања ОШ ,,Свети Сава“ међународној мрежи Еко школа, одржана је у школи уз присуство великог броја званица, гостију, ученика и њихових родитеља. Од маја 2015.године основна школа ,,Свети Сава“ је носилац сертификата Еко школе, а на основу одлуке савета ФЕЕ програма у Србији (Foundation for Environmental Education) и носилац највећег међународног признања које добијају школе из екологије – ЗЕЛЕНЕ ЗАСТАВЕ. Признање је додељено за успешан рад и залагање ученика, наставника и локалне заједнице. Као прва еко школа у пиротском округу, основна школа ,,Свети Сава“ наставља да ради на очувању и заштити околине као и на образовању за одрживи развој.


Свечаност је отпочела наступом хора школе који је извео Еко химну и неколико композиција на ручно рађеним инструментима од рециклираног материјала. Ученици школе су говорили своје песме о природи и екологији, а наступиле су и чланице Клуба ритмичке гимнастике ,,Уна 010“. Модна ревија под називом ,,И моја бака рециклира“ на којој су учествовали ученици од првог до четвртог разреда централне школе и издвојених одељења, била је својеврсни хепенинг идеја и маште. Наступили су и Братислава и Дарко својом брејкденс тачком. Песници Недељко Попадић, Бошко Живановић, Никола Стојановић, Раде Ђерговић и Кристина Анђелковић су својом поезијом увеличали свечаност. Сарадник и пријатељ школе Алекса Живковић-Потрчко и координатор Еко школе Марија Николић су представнику болнице предали поклоне за дечије одељење који су купљени од новца који је прикупљен рециклажом.


У ОШ „Свети Сава“ у периоду од 19. до 27. новембра обележава се Европска недеља рециклаже. Читаве недеље реализоване су бројне радионице са родитељима где су деца, заједно са мамама и татама били на заједничком задатку. Продукти тих радионица су се видели на штандовима свих одељења.


У исто време, ученици старијих разреда су имали активности са својим наставницима и са координаторком Виолетом Петровић Поповић. Ученици су израђивали рачунаљке од чепова, моделе атома, тродимензионалну карту Француске, модел ћелије, глобуса, правили украсна слова, модел куће са изолацијом, вакуум пумпе, кегле од флаша, учили песме о рециклажи.


У пројектном дану су били активни и сви ученици и наставници издвојених одељења.