Вања Петровић други на Архимедесовој математичкој интернет олимпијади

vanjaimilena
Вања Петровић са својом наставницом Миленом Радић

Вања Петровић, ученик петог разреда основне школе „Свети Сава“, освојио је другу награду на Архимедесовој математичкој интернет олимпијади, чије је републичко финале одржано 4. децембра 2016. године у Београду.
У питању је појединачно такмичење ученика у решавању специјалних конкурсних задатака из математике коришћењем интернета. Почев од првог септембра, ученици су сваке недеље решавали по један задатак који је био објављиван на сајту математичког друштва Архимедес. Након првог кола које је трајало седам недеља уследио је други квалификациони круг у коме су се ученици борили за пролазак у финале решавајући још пет задатака, по један сваке недеље.
У финалу су ученици након писменог решавања задатака морали и усмено да образложе своја решења пред комисијом, што ученицима петог разреда није бас лако. Вања се у том делу такмичења одлично снашао и заслужено освојио другу награду.
Његова наставница математике Милена Радић каже да је Вања овом приликом још једном показао да је добар математичар и сигурно је да ће и убудуће постизати успехе на такмичењима.