26. септембар – Међународни дан укидања нуклеарног оружја

Ученици VI, VII и VIII разреда издвојеног одељења у Крупцу данас су, са наставницом историје Тијаном Мијалковић, у оквиру пројекта Еко школа, обележили 26. септембар – Међународни дан укидања нуклеарног оружја.

Ученици су се упознали са појмом нуклеарне енергије, историјом развоја нуклеарног оружја и непосредним и дугорочним последицама употребе истог по животну средину, човека и биљни и животињски свет.

Том приликом, приказана су два кратка филма. Први филм приказује прву нуклеарну пробу – Тринити тест, а други филм анализира причу о једном од одлучујућих тренутака прошлог века – нуклеарни напад на јапански град Хирошиму и последице по сам град и његову околину, али и цео свет. Како би ученици стекли реалну представу о томе колика је била разорна моћ те нуклеарне бомбе и које су све последице радијације, уз помоћ компјутерског програма Nukemap имали су прилику да погледају симулацију нуклераног напада на њихово место бомбом исте масе.

На крају, сви су се сложили да постојеће нуклеарно оружје спада у највеће потенцијалне опасности за нашу планету, да је потребно уложити много веће и озбиљније напоре на подизању свести о еколошкој катастрофи коју употреба овог оружја може да изазове, и да треба радити на потпуној елиминацији истог, јер упркос резолуцијама УН-а о забрани употребе нуклеарног оружја, зна се да десетак земаља поседују, а неке и даље развијају нуклеарни арсенал, те се наша планета налази у сталној опасности од нуклеарне катастрофе.