Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине, обележава се сваког 5. јуна у више од сто земаља у свету. Организованим акцијама институције, невладине организације, школе и привреда, обележавају овај дан.У сусрет обележавању овог важног датума прикључило се и одељење II-1 учитељице Ирене Манчић различитим активностима.

Њени ученици су кроз неколико радионица уз помоћ својих родитеља израдили макету планете комбинацијом рециклираног материјала и на њој истакли поруке значајне за њено очување.

Рад је учествовао и на наградном конкурсу који је расписала градска депонија Пирот „Не бацај, рециклирај“ у категорији – групни рад.

Деца су и ове године указала да је животна средина у свету али и у нашој земљи, под великим притиском различитих фактора угрожавања , многе биолошке врсте су угрожене у већем или мањем степену или су на прагу нестајања а неке су чак и заувек изгубљене.

Ђаци другаци су истакли да Светски дан заштите животне средине подсећа људе широм света да су наши лични избори они који обликују свет око нас. Наше свакодневне одлуке као потрошача, помножене са милијардама, имају огроман утицај на животну средину – неке од њих ће допринети даљем исцрпљивању природних ресурса, док ће друге помоћи да се заштитите осетљиви екосистеми.

У сусрет Светском дану заштите животне средине ђаци другаци поручују: ,,ЗАШТИТИМО ПЛАНЕТУ ОВУ, ДРУГЕ НЕМАМО, НИТИ ЋЕМО ДОБИТИ НОВУ!“