Светски дан позоришта

27. март је Светски дан позоришта. Ученици четвртог разреда – чланови драмске секције наше школе са својом учитељицом Весном Лазић, посетили су Народно позориште и глумцима честитали празник.  У дружењу са глумцима разговарали су о глумачком позиву, стварању позоришне представе, сценографији, костимографији…

Сазнали су ште се дешава иза завесе, упознали простор који глумци користе пре и у току представе. Упознали су редитеља и сазнали како да своје драмске представе што боље изведу. Пријатни глумци стрпљиво су водили децу кроз просторије позоришта и одговарали на многа питања.  Ученици су извели пробу своје представе коју вежбају за отварање своје школске позорнице у реновираној и осавремењној школи. Представа је намењена деци из вртића – будућим првацима. Глумци су одгледали пробу и посаветовали мале глумце како да своје улоге што успешније одглуме и покажу својим будућим друговима како се у нашој школи постаје успешан у свим школским и ваншколским активностима.

Светски дан позоришта обележава се од 1961, а Међународни позоришни институт сваке године позове личност светског угледа да напиши поруку која се преводи на више од 20 језика, чита пред десетинама хиљада гледалаца у позориштима, штампа и емитује у стотинама новина, часописа, радио и ТВ станица на свим континентима.

Традиционалну поруку ове године написао је Карлос Селдран, режисер, драмски писац и позоришни педагог са Кубе и она се чита данас у свим позориштима на свету  пре почетка позоришне представе.