МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗЕЛЕНИХ ПЛАНИНА

У свету и Србији 7. маја обележава се Међународни дан зелених планина, који треба да подсети човечанство на екосистем и биолошку разноврсност подручја, које треба штитити.

Светски дан зелених планина је прилика да се подсетимо на значај планина и здравих стилова живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља тела и животне средине.

Овом акцијом одељењска заједница IV-1 је дала свој допринос очувању животне средине. Из приложених фотографија се види да је код ученика присутна еколошка свест али и воља да се залажу за здраву животну средину.

У двочасовној едукативно-креативној радионици уз координацију учитељице Весне Лазић након предавања о природи и планинама, ученици су осмислили радове и порукео природи и зеленим планинама. Након завршетка радионице радови су презентовани и изложени у холу школе тако да их могу видети сви ученици у школи, али и родитељи који долазе по децу и на тај начин се подсете на значај овог важног датума.Ученици ће наставити да у својим породицама и окружењу шире знања о значају зелених планина као и важности њихове заштите од загађења и зашто је важно да нам планине буду чисте.

Планине су важне за одржавање живота на планети, обезбеђују кисеоник, воду за пиће, пружају дом многобројним биљним и животињским врстама. Али свакога дана многа еколошка загађења, последице климатских промена, искоришћавање рудних богатстава, туризам – прете истинскoј вредности планинских подручја.

Обележавањем овог дана утичемо на очување, заштиту и подизање свести о значају планина за живот читавог живог света и градимо одговорни однос према природи.