Радионица: Моја и твоја права

МОЈА И ТВОЈА ПРАВА – Дана, 10.10.2019.год. у издојеном одељењу у БЕРИЛОВЦУ, ученици 1. и 3. разреда, са учитељицом Светланом Здравковић, заједно са родитељима, радили су на радионици “ МОЈА И ТВОЈА ПРАВА“ , која је посвећена Дечјој недељи и Дечјим правима.

Циљ радионице био је упознати важна права детета, оснаживање деце за њихову примену, разумети једнакост и права свих људи у заједници, развијати позитивне ставове о личним и туђим правима и дужностима, подстицати поштовање различитости, толеранцију и развијати емпатију, упућивати на слушање другога, подстицати изражавање властитих мисли и осећања, неговати пријатељство и поштовање међу ученицима, развијати позитивна размишљања.

Радионицу смо почели читањем текста аутора Б.Јелушића “Сваки је човек чувар бисера“:
“Јесте ли чули некад за некога да кажу да је “ обичан мали човек?“ Немојте веровати. Такви не постоје. Сваки је човек сам по себи чувар бисера : у храпавој се шкољци крије нека лепа тајна, прича, изненађење…Само треба ронити дубоко и бити стрпљив. Пустити човека да се отвори. А затим захвалити што је с тобом поделио – своје сакривено.

Заједно смо дошли до закључка да је свака особа вредна, у свакоме од нас је нешто што нас чини вреднима.

Радионицу смо наставили разговором о правима детета, читања права, објашњавањем значења појединих права, како помоћи неком коме су ускраћена права…

Затим смо поделили родитељима и ученицима задатке да осмисле и нацртају знак – симбол појединог права: Сва су деца једнака.. Деца имају право на љубав и негу. Дете има право да иде у школу. Дете има право на игру. Дете не сме бити злостављано. Дете.има право на информације. Посебну пажњу треба пружити хендикепираној деци. Посебну пажњу треба пружити деци без породице.