Светски дан чистих руку

Данас се обележава Светски дан чистих руку, као и сваког 15.октобра. Ученици издвојених одељења у Великом Јовановцу и Великом Селу, подсетили су се важности правилне и редовне хигијене руку као начина за очување здравља.

Њихови учитељи Зорица Ђорић и Миша Јовановић су им говорили о томе да прање руку спречава пренос низа узрочника болести, па се сматра се да може бити ефективна мера као и било која вакцина. Широка промоција прања руку сапуном, мера је која се може сматрати „уради сам“ вакцином зато што је ефикасна, лака и јефтина. Спроведена истраживања су показала да устаљена навика прања руку сапуном може да сачува више живота него друге медицинске интервенције – може да преполови смртност од дијареалне болести деце и да смањи смртност од акутних респираторних болести за четвртин

Глобални Дан прања руку има за циљ:

• да се у целом свету оснажи и подржи култура прања руку сапуном,
• да подигне свест о користима прања руку сапуном,
• да осветли ситуацију у погледу хигијене руку у свакој земљи.

Дан прања руку првобитно је био намењен деци, а сада подстиче све који од ове корисне навике могу имати користи. Сваке године се акцији придружи око 200 милиона људи широм света у преко 100 земаља, а акцију подржавају владе, међународне институције, организације цивилног друштва, невладине организације, приватне компаније и појединци.

Кроз разговор, дискусију, слајдове и фотографије, ученици су стекли нова знања и схватили важност чистих руку.