Сат кодирања и Микробит

Сат програмирања је глобална акција која је превасходно окренута деци, са жељом да их на једноставан начин, кроз игру и експериментисање, уведе у програмирање и информатичке науке. Значај кампање су препознале и велике компаније, попут Гугла, Мајкрософта, Епла и Амазона, па су својим донацијама и промоцијама допринели њеном успеху.

Видео 1: Изјаве ученика о микробиту

Због тога су се ученици 1-1 и 5. разреда заједно са одељењем 6-1 придружили највећем догађају учења у историји: Сату кодирања, током Недеље образовања из рачунарских наука (9.-15. децембар). Организатор догађаја је наставница Бојана Манић. Више од 100 милиона ученика широм света већ је испробало Сат кодирања.

Видео 2: Ученик 5. разреда објашњава како се кодира уз микробит

Ученици су се на часу одељењског старешине упознали са Микробитом и начином програмирања користећи овај уређај и доступне програмске језике. Програмирање је визуелно, и своди се на склапање блокова команди. Деца затим покрећу програм једним кликом, и гледају резултате свог програмирања. Направили су прве кораке у програмирању и снимили упуства за програмирање као и њихове утиске. Девојчице су показале велико интересовање, креативност и спремност за учење програмских наредби.

Видео 3: Ученице 6.разреда објашњавају како се кодира уз микробит

(оснаживање девојчица да се баве програмирањем)

Микробит је џепни рачунар на којем се може кодирати, дизајниран у Уједињеном Краљевству како би ученицима основних школа помогао да науче кодирање, критичко размишљање и решавање проблема.

Овај мали али моћни рачунар има процесор, сензоре за мерач брзине и магнетометар, компас, прикључке за блутут и УСБ, екран који се састоји од 25 ЛЕД диода, два дугмета која се могу програмирати и користити за контролу игара или паузирање и прескакање песама на листи за извођење.

Видео 4: Ђаци прваци кодирају

Употребом микробит уређаја, ученици могу заједно радити на решавању свакодневних проблема и одмах осетити предност властитог рада што им даје осећај постигнућа и испуњава их задовољством. Овим радом се појачава и мотивација за додатно ангажовање у учењу и истраживању што код младих људи може изазвати интерес за иновацију и предузетништво. Проблеми које ученици желе решити употребом микробит уређаја могу бити разнолики: од креирања једноставних детектора дима до решавања заиста сложених проблема око њих као што је смањење емисије угљен-диоксида.

Наш Сат кодирања јасно ставља до знања да је ОШ “Свети Сава” спремна да научи ове темељне вештине 21. века.

Ово је шанса за промену будућности образовања.