Светски дан лептира

Лептир је заједнички назив за један од најбројнијих редова инсеката.

Поседују два пара крила прекривених љуспицама које су тесно приљубљене и преклапају се као цренпови на крову, отуда и научни назив Лепидоптера, који на грчком језику носи значење “ крило са љуспицама“.
Лептир је добио дубоко значење у скоро свим великим цивилизацијама, религијама и духовним традицијама. Његова древна представљања повезана су са основним животним комцептима, као што су: живот и смрт, љубав и срећа.
Због подизања свести о њихвом очувања, 28.мај је означен као Светски дан лептира.

Лептири лете брзином 20 km/h, али не могу да лете уколико им температура тела није већа од 30 степена C. До сада је откривено више од 150 000 врста лептира.

Познато је да лептири пролазе пуну метаморфозу и развијају се тако што одрасла јединка полаже јаја на биљку која ће бити домаћин, а из њих се развија ларва ( гусеница).  Гусеница се креће тако што пузи. Храни се лишћем биљке која јој је домаћин, а неке се хране и вашима.
Када достигне одређену величину, гусеница почиње да “преде “ свилену кожу, којим се обмота и тако настаје супањ лутке.На крају се кожа лутке цепа, а из ње излази лептир. Овај процес може трајати и неколико месеци ако су јаја постављена у току зиме.
Лептири нас увек задиве својом лепотом и шарама. Зато уживамо да их цртаНаташом Ћирићмо и бојимо.

Ученици свих разреда од 1. до 4. у Бериловцу, са учитељицама Светланом Здравковић и  су обележили Светски дан лептира на свој начин. Цртали смо лептире, бојили, уживали у шаренилу боја лепоти малог, најобичнијег, а тако лепог лептирића.