You are currently viewing 27. март је Светски дан позоришта!

27. март је Светски дан позоришта!

Ученици четвртог разреда – чланови драмске секције наше школе коју организује учитељица Весна Лазић, посетили су Народно позориште и глумцима честитали празник. У дружењу са глумцима разговарали су о глумачком позиву, стварању позоришне представе, сценографији, костимографији…
 
Сазнали су шта се дешава иза завесе, упознали простор који глумци користе пре и у току представе. Упознали су редитеља и сазнали како да своје драмске представе што боље изведу. Пријатни глумци стрпљиво су водили децу кроз просторије позоришта и одговарали на многа питања. Ученици су извели пробу своје представе коју тренутно вежбају на професиналној позорници. Представа је намењена деци из вртића – будућим првацима. Глумци су одгледали пробу и посаветовали мале глумце како да своје улоге што успешније одглуме и покажу својим будућим друговима како се у нашој школи постаје успешан у свим школским и ваншколским активностима.
 
Светски дан позоришта обележава се од 1961, а Међународни позоришни институт сваке године позове личност светског угледа да напиши поруку која се преводи на више од 20 језика, чита пред десетинама хиљада гледалаца у позориштима, штампа и емитује у стотинама новина, часописа, радио и ТВ станица на свим континентима.
 
Традиционалну поруку ове године написала је Самиха Ајуб, глумица из Египта, и она се чита данас у свим позориштима на свету пре почетка позоришне представе. Данашња порука је “Сви заједно треба да славимо живот, зарад једног света и једног човечанства“.
 
Члановима драмско-рецитаторске секције публика и подршка су били остали ученици четвртог разреда који су својим друговима и глумцима честитали и увеличали прославу Светског дана позоришта.