Место где су деца на првом месту!
Школа за будућност
Еко календар

Још догађаја…


Еко школа
Активи и тимови
Категорије вести
Архива вести

aces_project    Партнерски пројекат „Together we choose, create and make our future“ (Заједно бирамо, креирамо и стварамо нашу будућност) ОШ “Свети Сава“ један је од 44 награђених пројаката Академије основних и средњих школа Европе. У конкуренцији је било 178 пројеката.

   Овај пројекат се реализује у сарадњи са ОШ “Кузман Јосифоски-Питу“, Кичево и ОШ “Бјелица“, Хрватска. Октобра 2012. године наши ученици и ученици из Хрватске су гостовали 4 дана у Македонији, где су били смештени код својих вршњака. Основни циљ нашег пројекта је да промовише интеркултурални дијалог између ученика и наставника из различитих школа тј. различитих држава. Исто тако, желели смо да створимо критичко размишљање о медијима, па су ученици из Србије и Македоније размењивали своје идеје, искуства и резултате користећи различите видове комуникације: е-маил, блог, видео конференције, видео рекламу, едукативну игру о Интернет безбедности.

    Наша партнерска школа ,,Кузман Јосифовски Питу“ налази се у западном делу Македоније. Школа је укључена у већини пројеката Министарства просвете Македоније и ово је први пројекат међународне сарадње. Школа има око 741 ученика и 67 наставника. Налази се у самом центру града Кичева. Учионице су у потпуности опремљене компјутерском технологијом. Ученици су пријатељски расположени, а посебно желе да комуницирају и да науче нове ствари о другим земљама.

     У овом пројекту учествовала је и једна основна школа из Хрватске. На нашу жалост, ученици и наставници основне школе „Белица“ нису били у могућности да нам се сада придруже. Ипак, поздрављамо их овим путем са надом да ће нас спојити нека нова сарадња, неке нове заједничке идеје.

   Пројекат ,,Заједно бирамо, стварамо и креирамо нашу будућност“ је обухватио укупно 38 директних учесника и велики број индиректних. Основни циљ нашег пројекта је да промовише интеркултурални дијалог између ученика и наставника из различитих школа тј. различитих држава. Исто тако, желели смо да створимо критичко размишљање о медијима, па су ученици из Србије и Македоније размењивали своје идеје, искуства и резултате користећи различите видове комуникације: е-маил, блог, видео конференције.

      У првој фази, одржан је састанак у Македонији. Тада су ученици и наставници наше школе били гости ОШ ,,Кузман Јосифовски Питу“. Ту су одржане припремне интерактивне радионице, дискусије, а све то кроз заједнички рад, истраживање, умрежавање, дебате, интервјуисање, играње улога итд. Сви учесници пројекта су посетили Охрид где се налази радионица за ручну израду папира са једном од две Гутенбергове пресе у Европи. Било је фасцинантно гледати уживо како се прави папир и како се ручно штампају новине. Посетили смо и телевизијску станицу МРТВ у Скопљу која нас је оставила без даха.

     У другој фази радило се у међународним тимовима. Ученици из Србије, Македоније и Хрватске су комуницирали путем Интернет-а и тако стварали своје производе: видео рекламу, едукативну игру о Интернет безбедности. Након прикупљања информација, обе партнерске школе су направиле кратак документарни филм о традиционалној кухињи, старим занатима и фолклорној музици свога града. Сви производи пројекта су објављени на заједничком блогу и ученици су могли да коментаришу сваки производ.

      Током пројекта, ученици су вежбали и основне језичке вештине на енглеском језику: слушање, говор, читање и писање, а сличност између српског и македонског језика омогућила је учесницима несметану комуникацију и још бољу сарадњу.

     Доласком наших пријатеља из Македоније, реализована је и трећа фаза овог пројекта. У овој фази, одржано је неколико завршних радионица у којима смо уживали наредних неколико дана.

Више о пројекту можете видети овде (Филм снимљен у Македонији):

      Обишли смо Пирот и упознали госте са нашом историјом, културом и традицијом. Посетили смо многе знаменитости и показали да је Пирот итекако познат, надалеко чувен и многоструко јединствен.

       Гостовали смо и у медијима, на ТВ-у, радију, а били смо и у локалним новинама. Обишли смо штампарије да видимо како се данас штампају новине, насупрот ономе што смо доживели у Охриду где смо видели како се некада давно штампало на Гутенберговој преси, методом старом више од 3000 година.

      Посетили смо и комшијски град Ниш, срце југоисточне Србије, стециште многих збивања, град који сада одише нечим новим, модерним, али са призвуком чаршијског, занатског, са по још којом добро очуваном калдрмом и тужном песмом давних времена.

      На заједничкој опроштајној прослави, у мислима смо сумирали све резултате нашег пројекта, али смо се пре свега добро забавили, опустили и уживали у заједничким плодовима нашега рада.

Бојана Манић, наставница енглеског језика

Е-пријава првака


ПРИЈАВИТЕ ПРВАКА


Детаљније о упису погледајте ОВДЕ

Продужени боравак
РТС – распоред
Моја школа
Мој есДневник

Погледајте

Упутство за приступање порталу Мој ЕСДневник погледајте ОВДЕ

ес Дневник
365 Office Education
Пројекти школе
Распоред звона

Преподне

 1. час  08:00 – 08:45
 2. час  08:50 – 09:35
 3. час  09:50 – 10:35
 4. час  10:50 – 11:35
 5. час  11:40 – 12:25
 6. час  12:30 – 13:15

Пoподне

 1. час  13:30 – 14:15
 2. час  14:20 – 15:05
 3. час  15:20 – 16:05
 4. час  16:20 – 17:05
 5. час  17:10 – 17:55
 6. час  18:00 – 18:45
Пратите нас

  

Школски календар


Такмичења


Мала матура