Место где су деца на првом месту!
Школа за будућност
Еко календар

Још догађаја…


Еко школа
Активи и тимови
Категорије вести
Архива вести

У оквиру пројекта о међународној сарадњи под називом “Спортско срце”, пиротска ОШ “Свети Сава” била је протеклог викенда домаћин четворо професора школе “Sporthauptscule” из града Вајца (Weiz) из Аустрије. До сарадње са овом аустријском школом је дошло пошто је Министарство просвете отварањем линкова на Интернету омогућило школама да успоставе контакте са иностраним школама.

– До контаката је дошло крајем децембра прошле године и од тада размењујемо идеје о сарадњи – каже за “Слободу” професор енглеског језика у ОШ “Свети Сава” Бојана Манић, једна од чланова Школског развојног тима. Професори аустријске школе, која има 276 ученика узраста од 10 до 14 година, разговарали су са 16 ученика пиротске школе и њиховим родитељима о тек успостављеној сарадњи и размени ученика. Ови пиротски основци са два професора, које је одабрао Школски развојни тим, ће крајем септембра посетити школу у Вајцу, присуствовати настави у њој, а биће смештени код својих вршњака у овом граду.

После тога, према речима Бојане Манић, очекује се долазак аустријских ученика у Пирот.
– Овај пројекат има један веома јасан циљ а то је међународна сарадња наше школе са овом школом и даље ширење те сарадње и повезивање деце. Кад наши ученици оду у Аустрију посећиваће часове енглеског и немачког језика и физичког васпитања, будући да је ова школа спортског типа. Нуде богат програм анставних и ваннаставних активности, који је веома примамљив – каже Манићева.

Ученици који ће септембра отићи у посету својим вршњацима у Вајц са аустријским професорима разговарали су на енглеском језику. И они и њихови родитељи су задовољни што ће разменити искуства са аустријским ђацима. Ученица петог разреда Марија Лилић каже да је овај пројекат веома интересантан и пружа могућности да упознају своје вршњаке у Аустрији, размене знања и стекну нова пријатељства. Мајка ученице Вање Данијела Цветковић каже да су овакви пројекти веома значајни за размену искустава и стицање нових знања и упознавање са другачијим образовним системом. И отац Бранисава, Стеван Јосифовић такође подржава овај пројекат и каже да је таквих пројеката било пре петнаестак година. Задовољство због успостављене сарадње изразила је и Маргит Облак, професор енглеског језика у аустријској школи, рекавши да је то почетак реализације овог пројекта и прва сарадња са једном школом у Србији.

Професори из Аустрије посетили су културно – историјске споменике у Пироту а примио их је и председник општине Пирот Владан Васић.

Исти ниво знања

– Задовољна сам знањем језика пиротских ученика будући да га уче тек неколико година. Ниво знања је потпуно исти као и код аустријске деце. Изненађена сам и лепим изговором деце са којом смо разговарали. Циљ је јасан – да се деца која су истог узраста из обе земље састану, да се друже и нешто ново науче. Ово је прва фаза пројекта и добро је да прво ми будемо домаћини. У сваком случају идемо корак по корак – рекла је Маргит Облак.

Преузето из локалних недељних новина СЛОБОДА

Е-пријава првака


ПРИЈАВИТЕ ПРВАКА


Детаљније о упису погледајте ОВДЕ

Продужени боравак
РТС – распоред
Моја школа
Мој есДневник

Погледајте

Упутство за приступање порталу Мој ЕСДневник погледајте ОВДЕ

ес Дневник
365 Office Education
Пројекти школе
Распоред звона

Преподне

 1. час  08:00 – 08:45
 2. час  08:50 – 09:35
 3. час  09:50 – 10:35
 4. час  10:50 – 11:35
 5. час  11:40 – 12:25
 6. час  12:30 – 13:15

Пoподне

 1. час  13:30 – 14:15
 2. час  14:20 – 15:05
 3. час  15:20 – 16:05
 4. час  16:20 – 17:05
 5. час  17:10 – 17:55
 6. час  18:00 – 18:45
Пратите нас

  

Школски календар


Такмичења


Мала матура