Учење на даљину – Одржан час преко „Skype-a“ за ученике ОШ „Свети Сава“

Јуче су ученици шестог и осмог разреда ОШ “Свети Сава“ имали прилике да виртуелно буду у Колораду, и да им доктор биолог Лорин Риглер одржи час преко „Skype-a“ са темом ”Ајкуле и њихове невероватне адаптације“. Овај јединствени час припремила је и организовала наставница енглеског језика Бојана Манић. Самом часу на коме су имали Skype укључење претходила је детаљна припрема – било је потребно ускладити временске зоне и термин који ће одговарати и нама и професорки Лорин. Такође, по принципу изврнуте учионице, ученици су имали задатак да сами истраже занимљивости о ајкулама, угроженим врстама и утицају климатских промена на њих користећи интернет. Како бис што ефектније искористили време и како би свако знао свој задатак на часу који је претходио разговарали су о теми Skype часа и о томе шта их очекује, ко ће шта да пита или да одговори. Учење енглеског језика повезали су са учењем других предмета, у овом случају са биологијом и екологијом али и професионалном оријентацијом јер су са Лорин имали реални сусрет и разговарали о њеном послу.

ucenjenadaljinu01

Током једночасовног разговора ученици су вежбали енглески језик и применили своје знање у реалној ситуацији. Одушевљење на њиховим лицима и предлози за следеће теме и часове довољан су показатељ квалитета успеха оваквог вида наставе.

ucenjenadaljinu02

– Савремене технологије су део наше свакодневнице и стално се стварају нови уређаји и алати који олакшавају комуникацију и учење. Послови будућности се не могу замислити без њих. Што пре ученици науче правилну употребу савремених апликација и уређаја, лакше ће се усавршавати и запошљавати. Енглески језик и информациона технологија су основа за будућност наших ученика. Они су само „алат“ који им помаже да постану квалитетни будући лекари, инжињери, архитекте итд. а на нама, наставницима је да усмеримо ђаке ка постављеном циљу и да начине како да остваре тај циљ препустимо идејама и креативности ученика. Морамо ићи у корак са временом, морамо се прилагодити младима и новим генерацијама јер данашњи ученици уче другачије, њихова пажња и интересовање нису исти као што су били код претходних генерација јер у овом дигиталном свету, деца су „урођеници“ а ми одрасли смо „придошлице“, каже наставница енглеског језика, Бојана Манић.

ucenjenadaljinu03

Преузето са портала plusonline.rs