Едукативно-креативна радионица: “Животињице – причалице ново лице за свезналице“

У уторак, 17.октобра 2017. године у одељењу II-3 одржана је едукативно-креативна радионица под називом “Животињице – причалице ново лице за свезналице“. Радионица коју су водиле учитељица Биљана Панић и библиотекарка и писац за децу Елизабета Георгијев ималa je четири дела:

  • 1. Животоњски свет и ја – уводни део
  • 2. Mашта може сваштa – писање песама или прича о животињама
  • 3. А сада ми… – презентовање написаних радова
  • 4. Свезналице поручују – писање порука о заштити животиња

Радило се у шест група које су чинили четири ученика и два родитеља. Ученицима је у опуштеној атмосфери омогућено да осете су радост стварања, да стичу самопоуздање и усмеравају пажњу.

Циљ радионице био је развијање креативних способности деце, развијање маште, подстицање социјализације као и сазнање да у стваралаштву не постоји модел који треба слепо пратити, већ треба кренути од себе, од свог доживљаја и свог искуства.

Ово је била и прилика да подсетимо друштво на потребну хуманизацију јер су насиље над животињама, запостављање, кршење закона, злоупотребе животиња и њихово истребљeње део наше свакодневнице. Ученици су свој јединствени однос према животињама као и важност животиња у њиховом животу приказали кроз написане песме и приче али поруке које су послали својим вршњацима:

Не затварајте очи пред злоупотребом животиња!

Будите хумани, поштујте животиње и њихово право на живот!

Будите одговоран власник, не напуштајте свог кућног љубимца!

Пријавите случајеве мучења, злостављања, убијања и нелегалних борби животиња! Удомите и нахраните напуштену животињу! Пружите помоћ повређеној животињи! Позитивне реакције деце, њихово интересовање, креативност и љубав према животињама су у потпуности оправдали циљ радионице.