Дан проналазача обележен у Извору

Дан проналазача обележило је издвојено одељење другог и четвртог разреда у Извору са учитељицом Маринелом Ђорђевић. Као увод у ову тему рађен је текст “Од пашњака до научењака” који је написао наш познати научник Михајло Пупин. Са децом се разговарало о многим нашим и страним проналазачима и њиховим проналасцима.

Проналазачи су људи одабрани да виде даље од осталих и да упорно трагају за одговорима. То су даровити, радознали, вредни људи који су стварали нешто ново, корисно за човечанство. 

Деца су уредила Еко кутак стављајући слике познатих научника. Централно место је заузео Никола Тесла – највећи ум свих времена. Геније који је изменио свет својим изумима. Затим, Леонардо де Винчи, Едвин Ленд, Едисон, Руђер Бошковић, Милутин Миланковић, Добривоје Божић, Александар Грохом Бел и др. 

Гледали смо и слике смешних проналазака и заједно се дивили интересантним идејама. 

Одржана је и радионица под називом “И ја сам мали проналазач”. Деца су правила своје проналаске од кутијица, пластичних флаша, чаша, чепова и др. Настали су занимљиви модели: машина за чишћење, масажер за руке, пластична метла, дрон, рекети од диска итд. 

Деца су кроз рад схватила да уопште није лако створити нешто ново, и још више се дивила овим генијалцима који су мењали свет својим изумима.