Међународни дан превенције вршњачког насиља „Дан розе мајица“

Cвесни чињенице да је насиље, било којег облика, присутно свакодневно у свим окружењима, ученици четвртог разреда ОШ ,,Свети Сава”, са учитељицом Маријом Николић, обележили су Међународни дан превенције вршњачког насиља „Дан розе мајица“ („Pink shirt day“).

Обележавањем овог дана желели су да подигну свест о проблему вршњачког насиља, великом проблему међу децом и младима, с могућим тешким последицама у краткорочној и дугорочној перспективи развоја деце.

Овај дан обележава се од 2007. године када је дечак у Канади био изложен вршњачком насиљу због доласка у розе мајици. Испоставило се да је мајица била симбол подршке дечака својој мајци која је боловала од карцинома дојке. Школске колеге згрозиле су се због такве чињенице и одлучили су да дигну свој глас против насилника. Ученици су се солидарисали са злостављаним дечаком тако што су се сутрадан у школи појавили у розе мајицама.
Од тада, розе мајица постала је симбол борбе против међувршњачког насиља у школама.

Као образовна установа која се бави васпитањем и образовањем деце наставници ове школе сматрају да је јако битно да својим примерима и моделом код деце развију праве позитивне вештине. Од просветних радника зависи хоће ли адекватно реаговати на насиље и исто искоренити и уклонити. Насиље се види и чује, насиље није тихо – боли.

Учење на раном узрасту је темељ, којим ће деца наставити да храбро корачају кроз живот. Делом смо одговорни да наша деца након школе, наставе да буду пример другарства, љубави, толеранције, хуманости, да неспоразуме решавају не насиљем и да је свака игра учење и активност -тимски рад.
Љубав, заједништво, другарство, вредности су које морамо промовисати и неговати !