Додељене награде Младим еко репортерима

На Светски дан заштите животне средине, 5. јуна, у Палати правде организована је свечаност поводом додела награда најбољима на конкурсу Међународног програма – Млади еко репортер – (Young Reporters for the Environment – YRE).

Национална организација ,,Амбасадори одрживог развој и животне средине“ и Јавно предузеће ,,Електропривреда Србије“ расписали су и ове године конкурс за ,,Младе еко-репортере у три категорије: у форми чланка, фотографије или видеа. Тема овогодишњег међународног конкурса била је ,,Енергетска ефикасност очима младих еко-репортера“.

Ученици школе ,,Свети Сава“ у Пироту учествовали су на конкурсу у све три категорије.

Ученице VIII-1 разреда Ива Игњатовић и Ђина Ранђеловић својом видео-репортажом под називом ,,The indoor swimming pool in Pirot“ или ,,Затворени базен у Пироту” освојиле су прво место у категорији видеа. Друго место, у истој категорији освојили су Огњен Крстић, Никола Драгић, Алекса Вацић и Димитрије Станковић својом видео репортажом ,,Стара воденица“. И другу награду, у категорији фотографије освојила је Јована Димитријевић ,,Мој град води рачуна о енергетској ефикасности“. Међународни програм Млади Еко-репортери (Young Reporters for the Environment – YRE) представља мрежу младих који образују јавност о одрживом развоју ангажовањем у креативном еко-новинарству. Присутни су у више од 36 земаља широм света, а од 2013. и у нашој земљи.

Кроз програм Млади Еко-репотери учесници,истражују питања и проблеме везане за заштиту животне средине и извештавају о њима кроз писани, фотографски или видео запис, предлажуц́и решења кад год је могуће. Свака особа узраста од 11-21 године која жели да постане Еко-репортер и да истажује локалне проблеме и питања у животној средини може да се пријави.