Међународни дан особа са инвалидитетом

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3. децембра сваке године са циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Међународни дан особа са инвелидитетом прилика је да покажемо степен демократичности друштва и нашег односа према угроженим групама и људским правима. Од оних архитектонских, важније је да срушимо баријере у нашој свести.

Овај дан је код нас обележен низом активности заједничког пројекта наше школе и Удружење за помоћ МНРЛ којима се приказује неопходност да се особе са инвалидитетом укључе у социјални и економски живот у Србији у што већој мери, баш због тога што је њихов тренутни положај у нашој држави врло тежак. У реализацији овог пројекта и обележевању међународног дана особа са инвалидитетом учествовали су ученици 1, 5, 6 и 7 уз менторство наставнице Бојане Манић и учитељице Весне Лазић.

Ученици 1.разреда су направили ланац пријатељства којим су представили различитост свих нас и везе које нас спајају. Симболични ланац су однели у Удружење МНРЛ и заједно са новим друговима украсили просторије боравка.

Ученици 5. разреда су, поред радионица у школи, снимили филм о њиховим ставовима у вези особа са иналидитетом који су изграђени током петогодишње сатрадње са полазницима Удружења МНРЛ.

Ученици 6. и 7. разреда су озбиљно проучили све аспекте положаја особа са инвалидитетом у данашњем друштву кроз пројектне активности.