Светски Дан ветра и Светски Дан здраве хране

15. јун Светски Дан ветра и Светски Дан здраве хране обележили су ученици II-1 одељења.
Циљ активности био је да буду промовисани обновљиви извори енергије и здрави стилови живота.
Светски Дан ветра 15. јун установљен је 2007. у Бриселу.
Циљ Европског удружења за енергију ветра, које је и одредило овај дан, био је да укаже на снагу те чисте и обновљиве енергије.
Главна предност овог начина производње електричне енергије је најмањи штетни утицај на животну средину.
Ветар као обновљив извор енергије не може да се потроши. Када се једном изгради ветропарк, енергија која се добија је практично бесплатна, чиста и без загађења животне средине.
Светски Дан хране, други дан за обележавање у години је потпуно оправдан у односу на његов значај.
Људи су још од давнина знали да храна има велики значај за људско здравље и живот. Све што храном уносимо у наш организам гради нас и мења, од тога зависи наша снага и здравље.
„Нека ваша храна буде ваш лек, а ваш лек ваша храна“ је изрека чувеног античког грчког лекара Хипократа.
Правилна, односно здрава исхрана је разноврсна исхрана али конзумирана у адекватним количинама. Здрава храна нам даје енергију, чува здравље и омогућава да уживамо у животу, учествујемо у многим физичкимми умним активностима.
Здрава храна нас чини лепшим јер је леп спољашњи изглед одраз здравог организма.
Јако битан елеменат здраве исхране је и увођење физичке активности. Физичка активност је део правилне исхране и начина живота.
Здрава и правилна исхрана треба да је доступна и приступачна свима. Наш задатак је да прихватамо и ширимо ова сазнања а то је најбоље чинити личним примером.
Циљ данашњих активности је скретање пажње јавности на чињеницу да правилна исхрана представља један од најзначајнијих ресурса за очување и унапређење здравља.
Са новостеченим и обновљеним знањима ученици су прошетали до парка и ту појели здраву ужину уживајући у игри са направљеним ветроказима.