You are currently viewing Светски дан земљишта

Светски дан земљишта

   Светски дан земљишта се обележава 5. децембра.  Едукацијом и низом акција ученици IV-1 послали су поруке о значају квалитета земљишта за безбедност хране, здраве екосистеме и благостање људи.

  Земљиште је основни природни ресурс и витални део животне средине који обезбеђује већину хране за човечанство. Потребно је да прође и до 1000 година да се формира један центиметар површинског слоја земљишта. Зато је важно да водимо рачуна о земљишту.

   Земљиште трпи велики притисак, али упркос свему и даље нам пружа безброј усева, шума, ливада и пашњака. Свакодневно њиме корачамо, остављамо отиске који много говоре о нама, али земљиште поседује много стрпљења. Међутим, упркос стабилности и стрпљењу које земљиште има, свакодневно се сусреће са многим проблемима попут ерозије која настаје због људских делатности (нпр. сеча шума, прекомерних грађевинских радова), превеликог коришћења хемијских средстава у пољопривреди, отпадних вода које на крају заврше у земљишту.

   Проблема је много и један дан у години неће бити довољан да се земљиште опорави, али свакодневним трудом, едукацијом и зеленијим изборима можемо обезбедити земљишту најбољи третман који заслужује.

   Не морамо љубити земљу по којој ходамо, само треба да будемо добри према њој како би нас још дуго могла хранити. „Колико јој узмемо – толико јој и дајмо!“