ACES

 Партнерски пројекат „Together we choose, create and make our future“ (Заједно бирамо, креирамо и стварамо нашу будућност) ОШ “Свети Сава“ један је од 44 награђених пројаката Академије основних и средњих школа Европе. У конкуренцији је било 178 пројеката.

   Овај пројекат се реализује у сарадњи са ОШ “Кузман Јосифоски-Питу“, Кичево и ОШ “Бјелица“, Хрватска. Октобра 2012. године наши ученици и ученици из Хрватске су гостовали 4 дана у Македонији, где су били смештени код својих вршњака. Основни циљ нашег пројекта је да промовише интеркултурални дијалог између ученика и наставника из различитих школа тј. различитих држава. Исто тако, желели смо да створимо критичко размишљање о медијима, па су ученици из Србије и Македоније размењивали своје идеје, искуства и резултате користећи различите видове комуникације: е-маил, блог, видео конференције, видео рекламу, едукативну игру о Интернет безбедности.

 

У другој фази радило се у међународним тимовима. Ученици из Србије, Македоније и Хрватске су комуницирали путем Интернет-а и тако стварали своје производе: видео рекламу, едукативну игру о Интернет безбедности. Након прикупљања информација, обе партнерске школе су направиле кратак документарни филм о традиционалној кухињи, старим занатима и фолклорној музици свога града. Сви производи пројекта су објављени на заједничком блогу и ученици су могли да коментаришу сваки производ.

Током пројекта, ученици су вежбали и основне језичке вештине на енглеском језику: слушање, говор, читање и писање, а сличност између српског и македонског језика омогућила је учесницима несметану комуникацију и још бољу сарадњу.

 

Доласком наших пријатеља из Македоније, реализована је и трећа фаза овог пројекта. У овој фази, одржано је неколико завршних радионица у којима смо уживали наредних неколико дана.

Обишли смо Пирот и упознали госте са нашом историјом, културом и традицијом. Посетили смо многе знаменитости и показали да је Пирот итекако познат, надалеко чувен и многоструко јединствен.

       Гостовали смо и у медијима, на ТВ-у, радију, а били смо и у локалним новинама. Обишли смо штампарије да видимо како се данас штампају новине, насупрот ономе што смо доживели у Охриду где смо видели како се некада давно штампало на Гутенберговој преси, методом старом више од 3000 година.

      Посетили смо и комшијски град Ниш, срце југоисточне Србије, стециште многих збивања, град који сада одише нечим новим, модерним, али са призвуком чаршијског, занатског, са по још којом добро очуваном калдрмом и тужном песмом давних времена.

      На заједничкој опроштајној прослави, у мислима смо сумирали све резултате нашег пројекта, али смо се пре свега добро забавили, опустили и уживали у заједничким плодовима нашега рада.

Бојана Манић, наставница енглеског језика