Пријавите ваше дете за предшколски програм: Попуните електронску пријаву на дну стране! Пријаву можете извршити и лично, сваког радног дана код психолога школе или позивом на број телефона: 060/0323-018

Поштовани родитељи,

OШ ,,Свети Сава" је традиционално била отворена за све врсте иновација за добробит деце. Од школске 2022/2023. године можемо да се похвалимо отварањем припремног предшколског програма у просторијама наше школе.

Кроз овај текст добићете одговоре на питања која родитељи будућих предшколаца често постављају.

Ko се уписује у припремни предшколски програм?

Припремни предшколски програм је обавезан и намењен је деци у години пред полазак у школу. Ове године у предшколски програм уписују се деца рођена у периоду од 1. марта 2017. до 28. фебруара 2018. године.

Постоји ли разлика у предшколском програму у школи у односу на онај који се одвија у предшколској установи?

Припремни програм прописало је Министарство просвете и његова реализација мора бити иста и при основним школама и при вртићима.

Зашто је добро да се предшколски програм одвија у школи?

Увођењем предшколског програма у школе олакшаће се прелазак деце из вртића у школу и касније скратити адаптациони период на школску средину. Наше групе су мале па ће тако већина (можда и сва деца) бити другари и у првом разреду.

У чему се огледа овај вид олакшања?

Најпре, адаптираће се на саму релацију: Кућа-школа-кућа, и осећаће се безбедније.
Затим, сам боравак у школи довешће до тога и да у одређеним ситуацијама деца предшколског програма буду укључена са школском децом у неким заједничким, њима интересантним активностима. Укључивање у такве врсте активности допринеће да деца различитих искустава своје ставове размењују са другима, старијим другарима, да уче једни од других, да заједно развијају своје способности и знања, реализујући заједничке активности кроз игру у природи, стицању заједничког искуства у заштити животне средине, а свакако би се и развила нека врста ране сарадње родитеља и учитеља која би такође била у интересу детета. Тако би се постигао континуитет између предшколског и основношколског система васпитања и образовања односно ова два система би била интегрисана за добробит деце.

Шта је специфичност ове иновације за коју се определила наша школа?

Оно што би било специфично у нашем раду је флексибилност, односно одељења предшколског програма не би за циљ имала само дечје прилагођавање школи већ и прилагођавање школског система деци и њиховим способностима и потребама.

Која су наша очекивања?

Знатно растерећенији полазак у први разред деце која су похађала предшколски програм у већ познатој средини, бржа адаптација на школски живот и школске обавезе, а самим тим и лакше и брже савладавање наставних садржаја. У сваком случају, након прве генерације предшколаца односно њиховог укључивања у образовни систем и завршетка првог разреда, урадићемо евалуацију и упознати вас са резултатима и усавршити оно што се показало потребним.

Ко може да похађа припремни предшколски програм у ОШ "Свети Сава"?

Нема никаквих ограничења. Могу се уписати деца рођена од 1. марта 2017. до 28. фебруара 2018. са читаве територије града Пирота.

На који начин можете пријавити ваше дете за припремни предшколски програм Oсновне школе "Свети Сава" у Пироту?

1. Најбржи и најједноставнији начин - ПОПУЊАВАЊЕМ ЕЛЕКТРОНСКЕ ПРИЈАВЕ НА ДНУ ОВЕ СТРАНЕ.
2. Лично, код психолога школе, сваког радног дана од 08 до 18 часова.
3. Позивом на број телефона 060/0323-018

ОЧЕКУЈЕМО ВАС Колектив ОШ "Свети Сава" Пирот

Пријавите ваше дете за предшколски програм. Попуните електронску пријаву!

УПУТСТВО: Унесите податке за своје дете.
Морате попунити сва поља која су означена звездицом, а затим кликните на дугме ,,ПОШАЉИТЕ“

Податке можете уносити ћирилицом или латиницом.

Копију попуњене пријаве добићете на е-маил адресу коју наведете, што је уједно и потврда да сте пријаву обавили успешно. (Ако не добијете е-маил проверите и сандуче за нежељену пошту – Spam/Junk).

Препоручујемо да као обавезни контакт телефон оставите број мобилног телефона како бисте у року од 24 часа добили и СМС потврду да је Ваша пријава примљена.