Да би се обележила двестота годишњица рођења Чарлса Дарвина, Краљевски ботанички врт „Кју“ је покренуо „Велики лов на биљке“, пројекат подржан од стране организације „Wellcome Trust“. Овај узбудљиви пројекат требало би да подстакне децу да истражују свет природе око себе и да се придруже великој мрежи школа у досад највећем школском научном пројекту.

Светосавци наши, Дарвинови трагачи, мислиоци, сакупљачи и истраживачи, ће и ове године учествовати кроз разноврсне научне процесе, како би изградили техничке вештине и разумевање као темељ развоју критичког размишљања и дали допринос научном знању и очувању рада.

Пројекат има за циљ да подстакне децу да нађу инспирацију у животу и делу Чарлса Дарвина, који је био утеловљење полетног и посвећеног научника. Опчињен светом природе, Дарвин је скупљао примерке и бележио, писао детаљна запажања, предузимао експерименте, развијао идеје и теорије о томе како делује свет природе. Нашао је доказе који су оправдали његове научне теорије.

Дарвин је путовао широм света и скупљао информације о разноврсним биљкама и животињама. Међутим, много је посла обављао код куће у сеоским пределима Кента. Од скупљања и анализе података о биљкама и животињама које су живеле око Даун Хауса где је и он живео, Дарвин је развио своју теорију еволуције која и дан данас оправдава истраживања природног света.