ЕКО ПАКЕТ: ОШ „Свети Сава“ освојила 100.000 динара на креативном конкурсу

Бразилка 1
               Бразилка 1

Еко-пакет, пројекат који је део међународног програма Еко-школе, одржан је трећу годину заредом у школској 2015/16. под покровитељством компаније Тетра Пак Production. Пројекат је креиран у циљу едукације јавности о томе који су правилни начини за одлагање употребљене Тетра Пак амбалаже и подизања свести о томе колико је важно имати одговоран однос према природи. Пројекат подразумева сакупљање употребљене Тетра Пак амбалаже и организовање едукативних радионица. Активности у оквиру пројекта прати и креативни конкурс.

У овогодишњем Еко-пакет пројекту учествовало је 45 Еко-школа широм Србије. Едукативне радионице о рециклажи одржане су у 15 основних и средњих школа, а на њима су ученици били у прилици да виде процес рециклаже употребљене Тетра Пак амбалаже у палпер машини. На креативни конкурс стигло је око 800 радова из 32 Еко-школе, које су се такмичиле у три узрасне категорије појединачних и групних радова.

Школa која се највише истакла у изради креативних скулптура од употребљене Тетра Пак амбалаже је ОШ “Свети Сава” из Пирота и награђена je наградама у вредности од 100 000 динара. Координатор пројекта је била учитељица Марија Николић. Сви наставници и учитељи су се одазвали овом конкурсу и  направљене су дивне скулптуре у духу ширења олимпизма. Наши суграђани били су у прилици да виде радове у хали, ,Кеј” приликом доласка олимпијског пламена.

Компанија Тетра Пак Production награђује и најбоља три појединачна рада. Међу њима су и ученици ОШ ,,Свети Сава”:

1. место “Тетра патика”, Јован Митровић, II разред, ментор Марија Николић, ОШ “Свети Сава”, Пирот
2. место “Том”, Мина Минчић, II разред, ментор Марија Николић, ОШ “Свети Сава”, Пирот

И у категорији групних радова:

2. место ОШ “Свети Сава”, Пирот – рад “Бразилка 1”, ментор Јовица Илић

Ментор са највећим бројем пријављених радова је Маја Карапанџић из ОШ “Свети Сава” из Пирота, наставница техничког образовања и добила је награду у вредности од 10 000 динара.