УЧЕНИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЕКО ПАТРОЛА

Ове школске године ученичка организација Еко патрола подразумевала је рад ученика у различитим еколошким активностима и акцијама и веома успешно је исте и спровела. Издвајамо само неке важне активности које је Еко патрола спровела.

Акција ,,Чепом до осмеха“ се одржавала сваке последње среде у месецу и том приликом су мерени донешени чепови за свако одељење. Велики је успех што смо успели да подигнемо еколошку свест код ученика и њихових породица да прикупљањем чепова помажу болесној деци. У неколико последњих акција придружило нам се и удружење МНРЛ из Пирота. Укупно је сакупљено око 450 кг чепова. Одељење које се највише истакло у овој сабирној акцији је III-2 са учитељицом Маријом Николић.

Упоредо се организовала и акција сакупљања пластичних боца у којој су ученици подједнако били успешни. Координатор ученичке организације Еко патрола Ирена Манчић организовала је и руководила акцијом.

Чланови Еко патроле покушали су и око новогодишњих празника још једном да покажу колико је екологија важна за свакодневни живот наших ђака. Дали су пример како употребљене гуме могу опет да се искористе. Оплеменили су простор у дворишту школе дивном ЕКО зимском сликом у духу празника.

На крају веома успешне еко школске године, еко патрола је спровела и акцију ,,ПАКЕТИЋ ЗА НАЈБОЉЕГ“. Чланови еко патроле су одлучили да по једно дете из сваког одељења добије новогодишњи пакетић слаткиша које су прикупили сви ученици млађих разреда. Надају се да ће чешће спроводити ове акције како би мотивисали једни друге на још бољи рад у следећој школској години.
Акцију је надгледала и организовала учитељица Ирена Манчић координатор ове ученичке организације уз подршку својих колега.

Представници Еко патроле су често били и предавача својим другарима. Тако су на Светски дан образовања о заштити животне средине припремили предавање за млађе разреде наше школе и објаснили колико је важно образовање о заштити животне средине. Сви заједно су уживали у предавањима Марије Јовановић, Милице Ђорђевић, Данице Ћирковић и Тине Вучковић.

У организацији Еко патроле одржано је и предавање “У сусрет Дану планете Земље“. Дан планете Земље обележава се 22. априла и има за циљ да повећа свест људи о угрожености животне средине. Овај дан посвећен планети се обележава од 1992. године у преко 150 земаља.

Еко патрола је током целе године сарађивала са различитим удружењима. Тако је Светски Дан шума, обележен је у Центру за посетиоце „Врело“ на Старој планини. Представници Еко патроле Милица Ђорђевић, Јована Димитријевић и Анђела Цветковић са својим координатором учитељицом Иреном Манчић били су део тима.

Шумарски инжењери ЈП ,,Србијашуме“ из Шумског газдинстава „Пирот“ су организовали час едукације за децу из пиротских Основних школа, донирали саднице и дали упутства како посадити, чувати и неговати дрво, колики је значај шума за квалитет живота грађана и говорили о улози шума у заштити животне средине.