Обележен Међународни дан заштите земљишта

Међународни дан заштите земљишта обележен је у ОШ „Свети Сава“ у оквиру програма Еко школа. Тим поводом ученици другог и осмог разреда окупили су се како би заједно обележили овај дан. Учитељица Биљана Панић и наставница географије Драгана Ђорђевић припремиле су презентацију, у којој је било речи о настанку земљишта, типовима земљишта, значају земљишта, изворима загађења и неопходним мерама заштите. Са ученицима се разговарало о депонијама које представљају значајан извор загађења, затим ерозији, сечи шума, киселим кишама. У дискусији су нарочито били укључени млађи ученици. Након презентације ученици другог разреда, подељени у пару, добили су питања о земљишту и његовим карактеристикама. Њима су подршку у давању одговора пружили ученици осмог разреда. Такође, ученици осмог разреда, подељени у групе, писали су о мерама које морамо предузети како би заштитили и рационално користили земљиште. Неке од мера којима морамо заштитити земљиште јесу пошумљавање, рециклажа, органска пољопривреда, заштита животне средине.

Ученицима се допао овај начин рада. Било је заиста лепо видети подршку и помоћ коју ученици једни другима пружају. Са радошћу очекујемо неке нове активности.

ФЕЕ-Фондација за образовање о животној средини, доделила је дипломе за обележавање овог еко дана учитељици Биљани Панић и наставници Драгани Ђорђевић.