Светски дан заштите животиња

Светски дан заштите животиња обележава се 4. oктобра још од 1931.год. . Почело је у Фиренци на конвенцији еколога. Он представља празник свих љубитеља и заштитника животиња без обзира на веру и нацију.

Овога дана све организације за заштиту животиња и сви азили отварају своја врата за посетиоце, ллорганизују информативно – едукативне штандове, радионице, разне врсте едукација и сл. и то све са циљем да нас подсете на следеће: 1. Животиње су равноправни становници наше планете са којима делимо свој живот на њој; 2. Оне имају једнако право на живот као и ми ; 3. Оне, као и ми осећају бол, патњу, страх и стрес, тако да име не смемо чинити оно што не желимо да неко нама чини, што санкционишемо у људском друштву. Овога дана треба да се подсетимо и на то да су људи истребили многе животињске врсте уништавајући њихова станишта.

Ученици 1. и 3. разреда у Бериловцу, са учитељицом Светланом Здравковић, обележили су овај дан, тако што смо најпре говорили о напред наведеном, затим разговарали о томе како ми треба да се понашамо према животињама, да их чувамо, негујемо, не повређујемо…Читали смо о животињама уопште, ученици су појединачно бирали животињу и читали смо о њој, затим смо слушали на таблету са животињама јављање животиња, читали приче о животињама, подсетили се на басне….а затим секли сличице и текстове о животињама и направили пано СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТИЊА.
Читали смо и поучну причу о два вука.
Правили смо животиње од пластелина.